12. januar 2017: Upokojenci Ministrstva za obrambo smo se udeležili proslave ob dnevu letalstva

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Peter, župan občine Krško Miran Stanko ter predstavniki občin Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki in lokalnih skupnosti.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je v svojem govoru orisala dosežke letalcev, združenih v 15. polku vojaškega letalstva. Poudarila je, da so kljub materialnim in birokratskim zapletom vrhunsko opravili vse naloge, v katerih so bili udeleženi.

Slovenska vojska je s tem dnem pridobila v svoje vrste mladega operativnega pilota ter štiri letalske inženirje in šest letalskih tehnikov. Novi specialisti letalstva bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj pilotu vročil letalski znak Krilca, letalskemu kadru pa znak 153. letalsko-tehnične eskadrilje, v kateri bodo specialisti nadaljevali svojo karierno pot. Ministrica je ob tem spomnila, da se s kadrovskim primanjkljajem soočajo tudi v ostalih enotah Slovenske vojske in dodala, da bodo letos razpisali večje število kadrovskih štipendij za srednješolce za tiste poklice, ki jih v Slovenski vojski nujno potrebujemo. Upa, da bomo tudi na ta način pritegnili v svoje vrste več mladih. Ministrica meni, da je ureditev področja kariernih poti eden izmed pomembnejših razlogov za sprejem osebne odločitve – vstopiti oziroma ostati v Slovenski vojski.

Na slovesnosti so ministrica Katič, generalmajor dr. Osterman in polkovnik Brecelj najzaslužnejšim pripadnikom vojaškega polka podelili medalje, plakete in zahvale. Pohvalo poveljnika polka sta prejela tudi vodja letališke kontrole zračnega prometa na letališču Cerklje ob Krki in lani ob koncu leta upokojena pripadnica enote.

Prireditev, ki jo je povezovala Nataša Klobčaver, so kulturno obarvali osnovnošolci OŠ Cerklje ob Krki, kvintet Orkestra Slovenske vojske in pevka Lea Sirk, ki je zapela pesmi z naslovom Za Slovenijo živim in So najlepše pesmi že zapisane. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali tehnični zbor letal in helikopterjev Slovenske vojske.

Slovesnosti se je udeležilo tudi večje število upokojencev, ki so z zanimanjem spremljali prireditev in se veselijo vsakega uspeha svojih naslednikov. Seveda ni manjkala tudi pogostitev udeležencev, ki je bila prilika za pogovor med udeleženci.

Pripravil: Milan Korbar