Ob 50 letnici ustanovitve TO Slovenije je predsednik sekcije Društva upokojencev Ministrstva za obrambo Slovenske Istre Darko Andrejašič organiziral srečanje nekdanjih pripadnikov stalne sestave teritorialne obrambe Slovenije iz istrskih občin Koper, Izola, Piran in kraške občine Sežana, ki so tvorile Južnoprimorsko pokrajino TO. Srečanje je bilo v gostišču Jasna nad Izolo. Povabljeni so bili tudi nekateri pripadniki ostalih obrambnih struktur tistega časa in predsednik veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič. Na žalost je imel tehnično okvaro na svojem vozilu in se ni uspel udeležiti srečanja. Tako je veterane zastopal predsednik območnega veteranskega združenja in regijskega združenja Valter Viler, ki je tudi sicer bil pripadnik rezervne sestave TO že pred osamosvojitveno vojno.

Prisotne je nagovoril organizator, predsednik DU MOS Slovenska Istra Darko Andrejašič in nas lepo pozdravil ter pozval nekdanjega poveljnika TO Južnoprimorske pokrajine Franca Anderliča, da pove nekaj priložnostnih besed.

V svojem nagovoru se je naš nekdanji poveljnik spomnil in opisal celoten potek organiziranja TO Slovenije in naše pokrajine. Z izrednim zadovoljstvom nam je povedal, da se vedno spomni na nas, svoje nekdanje sodelavce in nam zaželel še veliko lepih dni.

Srečanje je popestril naš nekdanji pripadnik, glasbenik in humorist Goran Velikonja s svojimi glasbenimi in humorističnimi točkami.

Druženje je bilo izredno prijetno, ponudilo je možnost pogovorov nekdanjih sodelavcev in spominjanje na čase, ko smo se pripravljali kot teritorialci na morebitne vojne razmere, upajoč, da se ne bodo nikoli zgodile. Večina je bila udeležena v osamosvojitveni vojni in ima tudi status veterana vojne za Slovenijo.

Ob izvrstni hrani in pijači smo si na koncu želeli, da se bomo tudi v nadaljnje srečevali.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo, fotografije in video: Ljubo Benevol