8. marec 2018: DAN ŽENA – ČESTITKA

»Noben cvet ni tako lep kot ženska,

noben vetrič ne piha tako nežno kot je nežna ženska,

noben kamen ni tako trd kot je trdna ženska,

noben vihar ne prenese toliko dežja, kolikor solz pretoči ženska

in nihče ne premore toliko ljubezni kot jo ima v sebi ženska!«

Vsem članicam DU MO ob mednarodnem prazniku Dnevu žena iskreno čestitamo. Lepo ga proslavite ne samo na dan praznika, temveč tudi vse preostale dni v letu.

Nekaj podatkov o dnevu žena: Kaj je dan žena in od kod izvira?

Praznik se poklanja spominu na gibanje, ki se je borilo za pravice žensk.  Dan žena, originalno “Dan delovnih žena”, je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Dan žena predstavlja boj za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin (1857-1933). Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk v Kobenhavnu leta 1910. Prvi dan žena, so praznovali v ZDA 28. februarja 1909, ko ga je razglasila Socialistična stranka Amerike. Takrat je v Ameriki protestiralo 15.000 žensk, ki so s sloganom: »Kruh in vrtnice!« sporočale, da želijo ekonomsko varnost in boljšo kvaliteto življenja. Prvič so mednarodni praznik praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v St. Petersburgu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. Takrat so v Sovjetski zvezi ženske dobile volilno pravico. V letu 1965 je v Sovjetski zvezi postal praznik dela prost dan. Posvečen je bil trudu in prispevku žensk, ki so v drugi svetovni vojni in po njej pomagale braniti SZ. Na Kitajskem so na Dan žena ženskam namenili polovico prostega dneva. Dan žena je bil do leta 1975 v večini praznovan le v komunističnih in socialističnih državah.

Leta 1975 so Dan žena za praznik razglasili tudi Združeni narodi.

Tudi v Sloveniji je potekal boj za enakopravnost žensk. Leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji, je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah. Volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica. Leta 1921 Beograd odpravi splošno volilno pravico,  zaradi česar se je Slovenska ljudska stranka v času oblikovanja ustave novoustanovljene Kraljevine SHS, začela zavzemati za uvedbo splošne ženske volilne pravice na državni ravni.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Fotografije: Spletne strani, …

Viri: Wikipedija – Dan žena; Wikipedija – Clara Zetkin;

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 8. 3. 2018