1. – 3. oktober 2019: 19. festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO

V času od 1. do 3. 10. 2019 je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 19. Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Kaj sploh je F3ŽO?

»Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot. Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam«.

Časovno in vsebinsko se je F3ŽO navezal na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših. Na festivalu je bilo prisotno preko 150 različnih udeležencev in razstavljalcev, ki so vsak na svoj način predstavljali svoje aktivnosti in proizvode, ki starejšim omogočajo bolj kvalitetno življenje. Častni pokrovitelj 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje je bil predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, ki nas je na prizorišču tudi obiskal.

Na festivalu je bilo že tradicionalno prisotno tudi DU MO na prostoru, ki ga organizira in vodi Služba za vojaške zadeve – SVZ MORS. Tam smo skupaj s SVZ, Upravo za zaščito in reševanje in ostalimi sodelujočimi iz MORS predstavili delček naših aktivnosti. Tudi letošnji F3ŽO je kljub nerazumni odpovedi vodstva ZDUS, privabil veliko obiskovalcev. Dejstvo je, da nesodelovanje ZDUS na F3ŽO ne koristi starejši generaciji in jo po nepotrebnem deli. Seveda je bila večina obiskovalcev starejših in vsak je lahko našel kaj primernega za svoje lepše preživljanje tretjega življenjskega obdobja. Najpomembneje je, da smo tudi v tem življenjskem obdobju povezani med seboj, da ohranjamo stike s prijatelji in znanci, da se ukvarjamo s stvarmi, ki nas zanimajo, da potujemo, da smo fizično in mentalno aktivni, … pa še bi lahko našteval. Vse to nas krepi, ohranja vitalne in varuje naše zdravje. Zelo preprosto, moramo si vzeti čas zase, …

V času letošnjega F3ŽO nas je obiskal Minister za obrambo Republike Slovenije, g. Karel Erjavec. Z zanimanjem je prisluhnil članicam in članom DU MO, ki smo mu z veseljem predstavili s čim se ukvarjamo. Pokazali in predstavili smo mu izdelke, ki prihajajo iz rok naših spretnih članic.

Upamo, da so vsi tisti, ki so obiskali F3ŽO našli kaj primernega zase, oziroma, da so lahko dobili kakšno idejo na kakšen način si lahko izboljšamo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju. Vsi ostali pa si lahko ogledate letošnji festival tudi na spletnih straneh in se mogoče odločite obiskati festival v živo naslednje leto.

Več o festivalu na spletnem naslovu 19. festival za tretje življenjsko obdobje

Foto album 19. f3žo, Ljubljana 1. – 3. 10. 2019 je pripravil g. Jožef Poje
Fotografije: Janez Gomzi
Pripravil: Janez Gomzi
Ljubljana, 8. 10. 2019