22. marec 2018: Izlet – Bazovica, Križ pri Trstu, Štivan, izvir reke Timave, … Kras – Gorjansko

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo se v četrtek, 22.3.2018 odpravili na Kras. V Sežani sta se nam pridružila organizator izleta  Rado in vodič Bogdan.

Prvi postanek smo imeli v Bazovici (Basovizza). Bazovica je naselje v Italiji blizu meje s Slovenijo na vzhodnem delu tržaškega Krasa. Je pomembno kulturno, športno in prosvetno središče slovenske narodne skupnosti v Italiji. Tu so bili zaradi protifašistične dejavnosti 6. septembra 1930 ustreljeni štirje antifašisti, Slovenci Ferdo Bidovec, Fran Marušič in Alojz Valenčič ter Hrvat Zvonimir Miloš, člani ilegalne primorske protifašistične in narodnoobrambne organizacije TIGR. Na kraju njihove usmrtitve stoji spomenik bazoviških žrtvam oziroma bazoviškim junakom.

Izlet smo nadaljevali s postankom v Križu (Santa Croce). Pri spomeniku »Padlim v boju proti nacifašizmu« smo se poklonili in položili venec. Križ pri Trstu, je naselje, ki leži dvesto metrov nad morjem in spada pod občino Trst. Od nekdaj so tu živeli večinoma Slovenci. Zanimivo je, da so se ukvarjali z ribištvom, čeprav vas ne leži tik ob morju. Lovili so tune in nekdo od ribičev je bil vedno na straži, ko je zagledal jato tun, je hitro sklical vse ribiče, ki so se takoj odpravili na ribolov. Največji ulov tun, je bil leta 1954. Takrat je bilo v vasi skoraj dvesto ribičev, danes ni nobenega več. V spomin na nekdanje ribištvo, so v vasi postavili Ribiški muzej in v njem razstavili etnografsko zbirko ribiških pripomočkov. V muzeju hranijo ribiški čoln tržaških Slovencev – »čupo«. Muzej nam je predstavil Franko Košuta.

Ustavili smo se tudi v Štivanu (San Giovanni di Duino). Štivan je naselje blizu Devina na slovenskem etničnem ozemlju v občini Devin-Nabrežina. Razpotegnjeno naselje leži ob cesti Trst – Tržič, ob štirih izvirih reke Timave ali Timav (Timavo), ki smo si jih tudi ogledali.

Dan smo zaključili s kosilom v »Koči pr’ gadih« na Gorjanskem. Kar prijeten izlet je nekoliko pokvarila postrežba in za nekatere ne najboljše pripravljena hrana, pa tudi previsoka cena za ponujeno kosilo. V bodoče bomo več pozornosti morali posvetiti tudi zaključnemu delu izleta, ki je za celotno sliko in oceno zelo pomemben.

Foto album je pripravil g. Jožef Poje;

Kras 2018, 22. 3. 2018;

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 29. 3. 2018