Kdor zna prav ceniti preteklost je vreden blagoslova prihodnjih dni.

Ta lep slovenski pregovor je lahko dobro vodilo, da se človek loti raziskovanja minulega časa. V tem duhu je 13. marca potekal prijeten pogovor z našim gostom, g. Jožetom Kondo, upokojenim častnikom SV, poveljnikom letalskih sil in publicistom.

Njegovo življenje je odsev številnih zaslužnih del za dobrobit naše Slovenije, nam pa je podal koristne informacije, kako učinkovito iskati vire posameznikovega rodu, s čimer se ukvarja RODOSLOVJE. G. Jože ima kar nekaj izkušenj s tem, saj je izdal knjigo o svojem rodu in kraju od koder prihaja. Na našem sestanku oz. druženju članov MIDS LJUBLJANA, nam je ljubeznivo prikazal glavne smeri oz. metode rodoslovnega raziskovanja.

Z zanimanjem smo ga poslušali, kajti prav iskanje svojih korenin, svojega rodu in vrednotenje le-tega je še kako važen vir DOMOLJUBJA, zavedanja svojih ljudi in svoje domovine.

Izvedeli smo, da je pridobivanje podatkov kar obsežna naloga. Pregledati je namreč potrebno kar nekaj matičnih knjig, v katerih so zapisani podatki o rojstvu in smrti  prednikov. V preteklosti so, te knjige pisali po farah, v cerkvah, pri čemer pa dostikrat niso bili natančni in dosledni. Zato je  pri iskanju virov potrebno še dosti brskanja za izgubljenimi ali nepopolnimi podatki. Ob tem se dostikrat odkrije ogromno prej nepoznanih okoliščin in dejstev. G. Jožeta smo poslušali z velikim zanimanjem in mu tudi postavili marsikakšno vprašanje. S seboj je imel tudi svojo knjigo na vpogled.

Ker pa je bilo gradiva in zanimivosti neskončno, smo se dogovorili za še kakšen obisk oz. predavanje, da bi se lahko še kdo, ki ga te stvari zanimajo seznanil z res koristnimi informacijami.

G. Jožetu Kondi smo hvaležni, da je z nami delil svoje izkušnje in znanja.

V imenu članov MIDS Ljubljana zapisala

Milena Pirnovar