5»naj«sterica dan po dnevu zmage nad fašizmom (9. maj) premaga pot od URHA do OREL

 Sveže pomladno jutro je obetalo lep sončen dan, končno po daljšem dežju. Udeleženci MIDS LJ, skupini REKREATIVCI in ŽAREK ter 2 pridružena člana DU MO, bilo nas je 15, smo se zbrali na URHU – na tem pomembnem kraju iz naše NOB zgodovine. Milena je pripravila nekaj dejstev o mučenju in trpljenju zavednih Slovencev, ki so jih nato domobranci pobili v cerkvenih prostorih, pa nikjer ni ne table, ne pisnega obeležja, ki bi pričalo o tem gnusnem dogodku. Žalostno.

Malo smo še počakali na Fedorja, se napolnili z »gorivom«, Bogdanovim borovničevcem in se  nato »postrojili« za pohod.

Z URHA smo potem rahlo zamišljeni, a z optimizmom in življenjsko voljo pod vodstvom našega Borisa, zakoračili čez greben (da se izognemo blatu) v hribček proti vasi ORLE.Tudi ta vas je pomembna, kajti tu so potekali zadnji boji za osvoboditev LJ.

Po dobri uri zmerne hoje smo prišli do gostilnice, kjer smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika, popili pivo, kofetkali, Martina in Milena pa  sta nas še poslatkali z domačimi dobrotami,« Đurotova« Marija pa z bonboni. Tudi naklepetali smo se in pošalili, nato pa jo mahnili nazaj do URHA, kjer smo pustili avtomobile, razen dveh »hitrohodnikov«, naše ALENKE in ANDREJA, ki sta  se vrnila mimo zvezdarne na GOLOVCU,  pa še preko GRADU domov, vse peš, v obe smeri.

Bil je res čudovit spomladanski dan, kot je obetalo, pa še z dodatkom dobre volje in smeha.

Napolnili smo si baterije za nove vsakodnevne »obremenitve«.

Zapisal : Bogdan Pirnovar