25. april 2018: »IZLET NA KRIM«
Jutro je bilo sončno in toplo, ko smo se člani medgeneracijskih skupin ŽAREK, REKREATIVCI in VERONIKA iz Kamnika, s svojimi osebnimi vozili podali na pot proti naši novi »gorski« avanturi na 1103 m nadmorske višine. Ni tako malo za ljubljansko okolico, tale naš Krim. Eni so parkirali svoje vozilo že na Igu in se podali na peš pot v hrib, drugi pa so se pripeljali do sredine hriba in nato peš, eni pa smo se udobno pripeljali kar do planinske koče in vojaškega objekta v neposredni bližini. Ob 10.30 smo imeli zbor na parkirišču pri planinski koči. Ob 11.00 smo imeli napovedan ogled vojaškega objekta.
Najprej smo se malo okrepčali z vojaško malico, poklepetali, se naužili svežega zraka, nato pa krenili na ogled objekta. Izvedeli smo marsikaj zelo zanimivega s področja radijskih zvez, si ogledali aparature in se čudili kaj vse se lahko naredi in dogaja 40 m pod zemljo. Še nedavno je bilo to strogo varovano vojaško območje, zdaj pa je možen tudi ogled, ampak zelo nadzorovan. Brez številke osebnega dokumenta in najave ter dovoljenja MO, ni možno priti v notranjost. Kljub strogim pravilom, pa je bil naš vojaški vodič zelo prijazen, prav tako tudi navzoče častnice SV, ki so pomagale pri ogledu.
Po ogledu notranjosti, smo si ogledali še zunanje vhode in antenske naprave.
Po ogledu objekta smo se na toplem soncu še nekaj časa »martinčkali« in se okrepčali. Nato smo se vrnili do avtomobilov, ves čas pa smo občudovali lep razgled na ljubljansko kotlino.
Vesela sem bila, da nam je vreme zopet nudilo obilo užitka, pa tudi, da smo se izleta udeležili v tako velikem številu. Bilo nas je 24 pohodnikov, le 5 prijavljenih je imelo nujne obveznosti in so se opravičili. Res je prijeten občutek, ko doživiš, da so ljudje »iz pravega testa«.
Zapisala: Milena Pirnovar