13. junij 2019:

 9. TRADICIONALNO SREČANJE ČLANIC IN ČLANOV DU MO – »PIVKA 2019«

 V četrtek, 13. 6. 2019 smo se članice in člani DU MO zbrali na 9. tradicionalnem srečanju DU MO v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Kraško notranjska sekcija je pod vodstvom Lea Petroviča organizirala in izvedla enkratno srečanje in lep dogodek za vse udeležence. Vseh udeležencev skupaj z gosti je bilo nekaj manj kot 400. Po prihodu v Park vojaške zgodovine v Pivki smo bili lepo sprejeti. Seznanili smo se z načrtom izvedbe srečanja. V organizaciji gostiteljev smo se odpravili na ogled različnih znamenitosti in sicer:

  1. Park vojaške zgodovine Pivka,
  2. Slovenska vas – Eko muzej, vasica Tabor nad Zagorjem in
  3. Prem – ogled rojstne hiše Dragotina Ketteja in Premskega gradu z degustacijo dobrot iz brkinskega sadja.

Ob 13:00 smo se ponovno vsi skupaj zbrali v Parku vojaške zgodovine in srečanje nadaljevali s kratkim uradnim delom. Na srečanju so se nam pridružili cenjeni gostje in sicer: brigadir Milko Petek, predstavnik Generalštaba SV, brigadir Franc Koračin, predstavnik Poveljstva sil SV in g. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka. Gostje so pozdravili udeležence, zaželeli obilo zadovoljstva na srečanju in vse dobro tudi v bodoče.

Predsednik DU MO g. Milan Obreza je po kratkem pozdravnem nagovoru najzaslužnejšim članicam in članom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno delo v DU MO podelil medalje in priznanja.

Prejemniki Medalje DU MO so:

Ivan Herbert Kukec in Franjo Kovačević, iz Ljubljanske sekcije DU MO;

Ludvik  Jonaš, iz sekcije DU MO Pomurje;

Vladimir  Pravdič, iz Vzhodno štajerske sekcije DU MO;

Janko Kolar, iz Koroške sekcije DU MO;

Rado Olivio, iz Sekcije DU MO Slovenska Istra;

Leon Petrovič in Janez Drobnič, iz Kraško-notranjske sekcije DU MO;

Prejemnica in prejemnik priznanja »Lipov list« so:

Fani Španič, iz Ljubljanske sekcije DU MO;

Občina Pivka in

Park vojaške zgodovine Pivka.

This slideshow requires JavaScript.

Srečanje smo sproščeno nadaljevali v prijetnem druženju s starimi znanci in nekdanjimi sodelavci, ob dobri hrani, pijači ter ob glasbi odličnega ansambla Snežnik. Predstavil se nam je tudi lokalni junak Martin Krpan. Naša najstarejša članica, vedno pozitivna in optimistična  Breda pa je za srečanje spet pripravila pesmico.

Pozdravljamo vse naše članice in člane, ki se nam zaradi obveznosti niso mogli pridružiti, posebej pa pozdravljamo Fani, ki ji zahrbtna bolezen preprečuje druženje z nami.

Posebna zahvala za organizacijo in izvedbo 9. srečanja DU MO v Pivki gre celotni Kraško-notranjski sekciji DU MO. Seveda ne moremo izpustiti Parka vojaške zgodovine v Pivki in njegovega direktorja g. Janka Boštjančiča, ki sta odprla vrata Parka in omogočila izvedbo srečanja. Park vojaške zgodovine se je od samega začetka, ko je Slovenska vojska pomagala pri pripravi in prevozu eksponatov, artilerijskih orožij, oklepnih vozil in različnih zračnih ter vodnih plovil, razvil in spremenil v kraj, kjer lahko začutimo zgodovino in dogajanja skozi čas. Park je zelo pomemben za krepitev zavednosti, zahvalnosti in ponosa, da lahko živimo v svoji domovini, samostojni in neodvisni R Sloveniji.

Na svidenje vsem članicam in članom DU MO čez dve leti, torej 2021 na 10. srečanju DU MO, mogoče v Ljubljani?

Park vojaške zgodovine Pivka – kontakt:

Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka

Kolodvorska cesta 51; 6257 Pivka; Tel.: 031 775 002; E-naslov: info@parkvojaskezgodovine.si

Viri:

Park vojaške zgodovine;

Grad Prem;

Dragotin Kette;

Slovenska vas – Eko muzej;

Pripravil: Janez Gomzi

Fotografije: Janez Gomzi

Foto album 9. srečanje DU MO – “Pivka 2019” je pripravil g. Jožef Poje;

Ljubljana, 18. 6. 2019