Poljska s svojimi mesti in bogato zgodovino

Od 17. do 21. maja 2020 DU MO organizira izlet na Poljsko. Izlet je organiziran preko agencije Sonček.
V nadaljevanju je program izleta in prijavnica. Izpolnjeno prijavnico pošljete na naslov macekjelena6@gmail.com ali jo pokličete na telefon 040 708 084.
Plačilo bo možno v petih obrokih.

DATUM: 17. 5. – 21. 5. 2020

 1. dan: SLOVENIJA – BRNO – VROCLAV večerja, nočitev

Odhod v  zgodnjih jutranjih urah. Vožnja z udobnim turističnim avtobusom čez Avstrijo, Češko, proti Poljski. Na poti se ustavimo v  Brnu Brna – glavno mesto Moravske. Sledi postanek na prizorišču Napoleonove bitke –  Austerlitz ali bitka pri Slavkovu.  Je bila ena najslavnejših Napoleonovih bitk, ki je potekala 2. decembra 1805; bila je vrh in konec kampanje leta 1805. Po ogledu se potovanje nadaljuje na Poljsko in v smeri Vroclava, največje mesto v Šleziji.  Dotaknila se ga je zanimiva zgodovina, ki je prinesla tako rast kot zaton. Druga svetovna vojna je prinesla pomor več 10 tisoč Judov. Uničenje na račun vojne, je bilo s časom obnovljeno. Danes je priznano kot edinstveno mesto s pisano arhitekturo, ki odseva nekdanje kulture in oblasti. Vožnja do kraja nastanitve. Namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

 2. dan: VROCLAV – VARŠAVA zajtrk, večerja, nočitev

 Po zajtrku sledi ogled zanimivega zgodovinskega jedra in njegovih znamenitosti. Po krajši osvežitvi pa že nadaljujemo  do Varšave. Glavno poljsko mesto je kulturno in izobraževalno središče države, na obeh bregovih Visle. 1944 leta je bilo skoraj v celoti porušeno, zdaj pa se lahko pohvali z lepo obnovljenim starim mestnim jedrom, katere baročne meščanske hiše so del Unescove svetovne dediščine. Ogled znamenitosti: katedrala sv. Janeza, baročni kraljevi grad (nekdanjo kraljevo rezidenco), palačo Krasinski, dvorec Lazienki, Narodni muzej … Med ogledi tudi čas za osvežitev. Vožnja do hotela, nastanitev,  večerja, nočitev.

3.  dan: VARŠAVA – KRAKOV zajtrk, večerja, nočitev

Po zajtrku  pa že nadaljujemo do Krakova. Po prihodu vožnja do središča Krakova. Sledi sprehod po poti poljskih kraljevih družin: Matejkov trg, obzidje z utrdbo Barbikon, Vrata časti, trg Rynek, Marijina cerkev, ki v svoji notranjosti skriva leseni gotski oltar – največji v Srednji Evropi, z zvonika cerkve pa se vsako polno uro oglasi pesem hejnal (trobenta), ki je mestu oznanila tatarsko nevarnost. Na sprehodu po trgu boste začutili boemski utrip kraljevega mesta. Nekaj prostega časa. Vožnja do hotela, večerja, nočitev.
4. dan: KRAKOV/RUDNIK SOLI                   zajtrk

Po zajtrku kratka vožnja do bližnjega rudnika soli Wieliczka, »Nebesa iz soli«. Kot pravi rudarji se bomo spustili pod zemljo in si ogledali zanimiv rudnik . Po ogledu  se vračamo v središče Krakova in se odpravimo na grič Wawel, kjer si bomo ogledali: katedralo, Kraljevo palačo in zmaja ter spoznali zgodovino poljskega naroda. Seveda priporočamo tudi panoramsko plovbo z ladjico po reki Visli.   Nekaj prostega časa in že se vračamo v hotel , večerja, nočitev.

5. dan: AUSCHWITZ – SLOVENIA

Po zajtrku  vožnja do Auswitza, ki je najbolj žalosten spomenik druge svetovne vojne. Ogled taboriščnega kompleksa.  Krajši postanek za osvežitev in že nas bo pot vodila čez Češko, Avstrijo, proti Sloveniji. Predviden prihod v kasnejših večernih urah.

PRIJAVNICA Poljska 2020

CENA: 385,00 EUR PO OSEBI PRI UDELEŽBI NAJMANJ 45  OSEB

Cena vključuje: Prevoz z udobnim turističnim  avtobusom, nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelu***, 4 x polpenzion,  zunanje oglede po programu,  turistična pristojbina, vstopnina v rudnik soli, Auschwitz, vodenje in organizacijo potovanja

 

Doplačilo: vstopnine po želji, enoposteljna soba 100€
Splošni pogoji so sestavni del programa!