23. marec: DAN ARTILERIJE SLOVENSKE VOJSKE – ČESTITKA

Rojstni dan barona Jurija Vege smo artileristi slovenske vojske izbrali za Dan artilerije slovenske vojske. Ponosni smo, da je bil znameniti matematik in fizik zelo uspešen častnik in artilerist, ki se je osebno odlikoval na številnih bojiščih po Evropi. Spoštoval in cenil je svoje podrejene. Bil jim je učitelj in osebni vzor. Matematiko, fiziko, balistiko, znanost in svoja posvetna znanja je uspešno prelival v praktično reševanje problemov na bojiščih, kjer je dosegal velike uspehe. Za svojo uspešno vojaško kariero in znanstveno delo je prejel najvišja odlikovanja, Red Marije Terezije, dedni naslov Baron in čin podpolkovnika. Vse to so mu njegovi nadrejeni in stanovski kolegi zavidali, zato se je pri njih znašel v nemilosti.

Ob Dnevu artilerije slovenske vojske iskreno čestitamo vsem pripadnicam in pripadnikom artilerijskih enot slovenske vojske. Ob tej priložnosti izražamo upanje, željo in apel, da v prihodnje pristojni storijo vse potrebno za izboljšanje statusa slovenskega vojaka. Samo tako bomo lahko dosegli zahtevane cilje in izgradili oborožene sile, kakršne si Republika Slovenija zasluži.

Srčne čestitke gredo tudi vsem upokojenim artileristom, ki smo v preteklosti v najboljši veri, s ponosom in zanosom ter z velikim upanjem gradili in razvijali artilerijske enote slovenske vojske.

Srečno artileristi slovenske vojske!

Predsednik DU MO

Milan Obreza l.r.

Fotografije: Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 21. 3. 2017