Aktivna udeležba Društva upokojencev ministrstva za obrambo (DUMO) na 16. Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO)

Od 28.do 30.9 2016 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 16. Festival za tretje življenjsko obdobje. Moto letošnjega F3ŽO je bilo: »Vsi smo ena generacija«. To je največja tovrstna prireditev v Evropi, ki je namenjena starejši generaciji. Častni pokrovitelj letošnjega festivala je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Glavne teme letošnjega festivala so bile: aktivno staranje, digitalno opismenjevanje in krepitev talenta starejših. 16. festival je v treh sicer gostoval 9 strokovnih razprav, 90 izobraževalnih dogodkov, 23 predstavitev v kotičku e-storitev, 4 umetniške razstave, 142 kulturnih dogodkov ter 160 sejemskih kotičkov. Po podatkih organizatorjev je v treh dneh festivalsko dogajanje spremljalo rekordnih 17.000 obiskovalcev.

f3zo_80

Festival je nudil izobraževalni, strokovni in kulturni program. Kot vsako leto so razstavljavci festivala predstavili številne izdelke in storitve, ki izboljšujejo kakovost bivanja starejših. Predstavila so se društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT podjetja idr. Različni razstavljavci  so predstavili tudi prehranske dodatke, medicinske pripomočke, »zdravo« prehrano, alternativna zdravila, …

Glavni cilj F3ŽO je aktivno in kvalitetno staranje in način kako zapolniti naše »proste« dneve.

Tudi letos je DUMO skupaj z Direktoratom za Obrambne zadeve organiziral razstavni prostor, kjer smo pokazali del naših aktivnosti. Pripadnice in pripadniki DUMO so pokazali nekaj svojih ročnih spretnosti pri izdelavi okraskov, čestitk, nakita, ročnega pletenja in tudi hobije s katerimi se ukvarjajo. Vse skupaj je bilo tudi podprto z avdiovizualnimi sredstvi, kjer smo prikazovali športne aktivnosti, pohode, izobraževanje in različne oblike druženja. Med drugim so naši člani  sodelovali v TV oddaji »Dobro jutro« na prvem programu TV Slovenija, kjer je bila tematika »Prehod iz aktivne službe v pokoj«.

Festival in tudi naš razstavni prostor, so obiskali člani Vlade z dr. Mirom Cerarjem na čelu. Najbolj veseli pa smo bili obiska naše Ministrice za Obrambo gospe Andreje Katič.Pokazala je veliko zanimanja za naše delo in aktivnosti. Pogovor z našimi upokojenci je bil prijeten in bogat. Ministrica nam je obljubila tesno sodelovanje tudi v bodoče in nas povabila na tradicionalno prednovoletno srečanje, ki bo decembra v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani.

Foto album: g. Jožef Poje