28. marec 2018: »IZLET NA JANČE«

Tisto jutro, 28. marca, ko smo ljubljanske skupine MIDS (Žarek, Rekreativci in Veronika) imele planiran pohod na Janče, nas je obdarilo z obilo sonca, čeprav je bil prejšnji dan dež in tudi obeti niso bili preveč optimistični. A mi …v sonce! Hura!

Šli smo z osebnimi vozili. Tik pred  vrhom smo se ustavili pri kapelici, kjer nas je kolega Boris Ožbolt izčrpno seznanil z zgodovino nastanka kapelice, ki je povezana z ljubljanskim potresom konec 19. stoletja.

Pri planinskem domu Janče smo se okrepčali, poklepetali, nato pa krenili proti partizanskemu spomeniku II. grupe odredov, približno 1,5 km hoda proti vasi Tuji grm. Spotoma smo si ogledali še cerkvico sv. Nikolaja in se seznanili z zgodovinskimi podatki o nastanku imena vasi Janče in

njenimi prebivalci, v času NOB zelo zavednimi Slovenci. Celo pot nas je grelo prijetno zgodnje- pomladansko sonce, ki smo ga bili po muhasti zimi še kako veseli.

Za zaključek smo si privoščili še »martinčkanje« pred planinskim domom Janče, druženje ob pijači in jedači ter se počasi, kakor se je pač komu mudilo, odpravili proti domu.

Ko sva z Bogdanom odhajala, je ena skupinica še ostala in še uživala planinske radosti.

Naslednje naše planinsko druženje planiramo s pohodom na Krim konec aprila. Upam, da nam bo narava spet ponudila vse svoje dobrote.

Za MIDS Ljubljana zapisala:

Milena Pirnovar