V ponedeljek, 3. 12. 2018 bomo tradicionalno počastili »Ta veseli dan kulture«. Obiskali bomo Narodni muzej Slovenije – Metelkova na Maistrovi ulici 1 v Ljubljani. Letos poteka 100 obletnica konca 1. svetovne vojne in ustanovitve skupne Države SHS. Imeli bomo vodeni ogled razstave “33 dni – 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov”. Z razstavo obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvirja in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Priložnostna razstava predstavlja materialno in duhovno dediščino prve moderne slovenske državne entitete.

Oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval dr. Anton Korošec. Hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani sta 29. oktobra razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji. Konfederacijo, ki je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov v okviru Avstro-Ogrske, sta ogrožala Italija, ki je v skladu z Londonskim paktom zasedala Primorsko, Istro in Dalmacijo, ter pritisk Srbije v zvezi z uresničitvijo Krfske deklaracije. Država SHS je prenehala obstajati 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.

Vstop na razstavo je prost, za vodeni ogled pa bomo plačali enkratni znesek 15,00 EUR.

Zbrali se bomo ob 9.45 na lokaciji Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova na Maistrovi ulici 1 v Ljubljani.

Po ogledu muzeja bomo ob kavici ali čaju malo poklepetali v muzejski kavarni ali pa se podali v center mesta na kuhano vino, …

Prijave zbirata:  Franjo Kovačevič, M: 041 520 833 in/ali Jelena Maček, M: 040 708 084.

Vljudno vabljeni!

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 20. 11. 2018