DRUŠTVO UPOKOJENCEV MINISTRSTVA ZA OBRAMBO – DU MO: LJUBLJANSKA SEKCIJA DU MO

V soboto, 6. 5. 2017 bo 61. pohod po Poti ob žici in Tek trojk v Ljubljani.

61. pohod po poti Ob žici

Članice in člani DU MO, ki Vas pohod zanima in bi se ga radi udeležili, se lahko prijavite g. Andreju Bajtu, ki bo v okvirju skupine Rekreativci vodil pohod.

Kontakt: g. Andrej Bajt, M: 041 699 856;

V soboto, 6. maja 2017 boste udeleženci lahko v celoti prehodili Pot ob žici in si ob tem pridobili posebno spominsko kolajno. Udeleženec se vključi na pohod na kontrolni točki, ki mu najbolj ustreza in prehodi Poti ob žici. Na poti je osem kontrolnih mest, ki so hkrati štartna in ciljna mesta.

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Pohod poteka po 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane, 9.5.1945 je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je vsako leto organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru, nekoč Dan zmage. Od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi Dan Evrope. Pot je pohodnikom na voljo skozi vse leto, v sklopu dogodka pa drugi vikend v mesecu maju.

Tek trojk

Zainteresirane članice in člani se za Tek trojk prijavijo g. Branku Puharju, ki bo vodja ekipe.

Kontakt: g. Branko Puhar, M: 041 827 330 ali E: branko.puhar@gmail,com;

Tek trojk ima štart na Stritarjevi ulici, cilj pa na Kongresnem trgu in se bo odvijal v soboto,    6. 5. 2017 s pričetkom ob 9.00 uri za tekače na 12,5 km in ob 9.30 uri za trojke na 29 kilometrski preizkušnji.

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

V imenu organizatorja in DU MO, vljudno vabljeni na oba dogodka!

Vir: O pohodu Ob žici

Slike: Spletna stran

Pripravila: Janez Gomzi in Branko Puhar

Ljubljana, 16. 4. 2017